Początek chłodnictwa sięga już dawnych czasów, kiedy do chłodnictwa stosowany był lód i śnieg. Uważa się, iż już starożytni Azjaci byli w stanie chłodzić napoje za pomocą lodu naturalnie powstającego w górach.
Jeśli chcesz zobaczyć coś naprawdę niecodziennego? Nie ma jakiegokolwiek problemu – spójrz na to a satysfakcja będzie zapewnione.
W dzisiejszych czasach technologia jest już z oczywistych przyczyn o wiele mocniej zaawansowana – możliwe jest chociażby schłodzenie substancji chemicznych do temperatury niemal idealnie bliskiej zeru Kelvina – ma to nieocenione zastosowanie w fizyce. Wyjątkowo niskie temperatury są wysoce ważne też w lotnictwie oraz przy skraplaniu gazów.
Ma to wyraźne znaczenie również przy bardzo zwyczajnych czynnościach – chociażby wysokojakościowe lody są produkowane za pomocą technologii wykorzystujących skroplony azot. Automatyka chłodnicza posiada wyjątkowo wiele zastosowań, i wspomniane absolutnie nie wyczerpują tematu – ma nieocenione znaczenie w życiu każdego człowieka, przykładowo w technologii żywności i klimatyzacji. Zagadkowo brzmiąca liofilizacja, pojawiająca się czasami na etykietach produktów żywnościowych, to nic innego jak bardzo skuteczna metoda suszenia jedzenia w niewysokich temperaturach, która umożliwia na zachowanie mnóstwa witamin i związków mineralnych , jak również oryginalnego smaku. O temacie napisano również na tej stronie.
Automatyka chłodnicza to głównie różne metody odprowadzania ciepła, które można uzyskać za pomocą licznych zjawisk znanych z fizyki. Do znacznie często używanego procesu zalicza się chociażby desorpcja, czyli pobranie ciepła. Można to zyskać przykładowo poprzez uwalnianie danego gazu poprzez ciecz, lecz jest dużo kolejnych metod. Desorpcja ma bardzo rozmaite przeznaczenie – od drobnych urządzeń, tych jak małe chłodziarki, jak i takie przeznaczone do profesjonalnego użytku.